ZONDAG 15 SEPTEMBER – FESTIVALKERK – THEMA: ‘SOCIALE GERECHTIGHEID’.  

Ook komend seizoen willen we als gemeente weer regelmatig een festivalkerk organiseren. De eerste twee edities zijn al gepland: op zondag 15 september en zondag 17 november. Deze twee edities hebben als thema ‘Sociale gerechtigheid’. 

Net als afgelopen seizoen beginnen we zo’n festivalkerk samen met aanbidding in de grote zaal. Vanaf 11:15 uur kan iedereen vervolgens een keuze maken uit verschillende programma onderdelen. Na afloop eten we samen. Laat je creativiteit zien en neem iets lekkers mee voor de lunch (genoeg voor jezelf en/of gezin met iets extra’s om te delen). Heb je vragen of wil je meehelpen? Mail dan naar festivalkerk@gmail.com

Het programma voor aanstaande zondag, 15 september:

– Spreker: Don Ceder, advocaat van de armoede (grote zaal)

– Workshop: De strijd tegen mensenhandel, Tamme de Leur (conferentiezaal) 

– Lectio Divina met Heleen Terpstra (ruimte 2.7) 

– Film: Pan de Vida, host: Ali de Goede (ruimte 2.5) 

– Koffie-Tasting met Joffrey Vermeule van Zwartekoffie.nl (ontmoetingsruimte) 

– Het socratisch gesprek met Leendert Stam (kantoor Groundwork) 

In de grote zaal spreekt Don Ceder: fractievoorzitter van de Christenunie in Amsterdam, advocaat én DJ. Zijn missie: zoeken naar recht en vrede. Don zet zich in voor huishoudens die te maken hebben met schulden en armoede. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes noemde hem de meest invloedrijke Europeaan onder de 30 op het gebied van ‘Law en Policy’.

Met zijn organisatie Metastory genereert Tamme de Leur aandacht voor sociaal onrecht, met een nadruk op mensenhandel voor een zo groot mogelijke maatschappelijke impact. Bovendien heeft hij aan de Christelijke Hogeschool Ede een post-hbo opleiding opgezet over het bestrijden van mensenhandel. Tijdens deze interactieve workshop kom je de duistere realiteit van de mensenhandel onder ogen, maar hoor je ook het hoopvolle verhaal van de strijd tegen dit grote onrecht – en wat jij zelf kunt doen. 

Lectio Divina is een manier om biddend de Bijbel te lezen. Samen lezen en luisteren naar het woord van God. Het is een oude traditie, met wortels tot in de Vroege Kerk. Het helpt je om naar de woorden van God te luisteren met je hart en om in alle stilte en rust in Gods aanwezigheid te zijn. Onder leiding van Heleen Terpstra maak je kennis met deze vorm van meditatief Bijbellezen. Bij deze sessie staat een tekst over sociale (on) gerechtigheid centraal. 

Pan de Vida is een indrukwekkende film over het leven en werk van Carlos en Mariëlle van de Kamp. Zij werken onder armste kinderen van Peru. Met meer dan 40 kinderrestaurants zorgen zij ervoor dat kinderen in armoede met een ontbijt in de maag naar school kunnen gaan.

Toen Joffrey Vermeule met zijn vrouw en kinderen in Costa Rica woonde, zag hij de geweldige impact van de mensen van Café Misión op de inwoners van het plattelandsdorpje Tuís. Alle winst van de koffieproductie investeren zij direct in de lokale bevolking, met ouderenactiviteiten, hulpprojecten en initiatieven voor betere leefomstandigheden. Nu importeert Joffrey met zijn bedrijf Zwartekoffie niet alleen deze koffie uit Costa Rica, maar ook die van vergelijkbare projecten in Rwanda, Uganda en binnenkort El Salvador. En hoe zulke rechtvaardige koffie smaakt? Kom zelf maar proeven!

Socrates’ uitgangspunt was dat je een inzicht niet verwerft door het voorgeschoteld te krijgen, maar alleen door er zelf over na te denken. Tijdens het socratisch gesprek gaan we op een laagdrempelige manier filosoferen over een theologische vraag rondom het thema Sociale Gerechtigheid. Tijdens het gesprek staat samenwerken, vragen stellen, nauwkeurig luisteren en gezamenlijk nadenken centraal. Wees er snel bij, want er is (maar) plek voor maximaal 8 personen.

Titel

Algemeen programma

In plaats van één kerkdienst bieden we verschillende kleinschalige en interactieve vieringen en workshops aan. We beginnen de ochtend om 10:00 uur met koffie, en starten samen in de Grote Zaal om 10.30. Hierna kiest iedereen zijn eigen programma. Er zijn twee rondes van drie kwartier met tussendoor een pauze. De workshoprondes beginnen om 10.45 en 12:00. Het programma vind je op www.festivalkerk.nl

Lunch

Na afloop van de FestivalKerk lunchen we met elkaar. Iedereen neemt zelf een lekker lunchgerecht mee, en zet dat aan het begin van de dag op de lunchtafel. Zo delen we onze gerechten met elkaar. Neem voldoende mee voor jezelf (en je gezin) + een paar extra porties, zodat gasten van buiten ook mee kunnen lunchen.

Kids & 10ers

Voor alle kinderen van 4-12 jaar is er een eigen programma in de Kinderkerk. Voor de tieners (12+) is de 10er Zone de plek om te sporten, gamen en chillen. De 10er Zone is ook het startpunt voor het tienerprogramma, met meidenclub SuperWoman en het nieuwe onderdeel Rock Sport, met een clinic straatvoetbal skills. Oudere tieners (15+) die meer verdieping zoeken, kunnen ook deelnemen aan het gewone programma.

Weggeefhoek: Meld je spullen aan

Wil je iemand blij maken met goede en mooie spullen die je niet meer gebruikt? Geef het dan tijdens de FestivalKerk weg bij de Weggeefhoek. Meld je bruikbare en schone spullen of kinderkleding aan via esthy@live.nl NB: Spullen die overblijven neem je na afloop zelf weer mee naar huis.

Medewerkers gevraagd!!

We zijn op zoek naar mensen die het team van gastheren en gastvrouwen willen versterken. Zo kunnen we gasten op een goede manier de weg wijzen in het programma en in het gebouw. NB: je kunt als gastheer/-vrouw gewoon deelnemen aan het programma. Verder zijn er medewerkers nodig die willen helpen in de koffiecorner, bij het uitdelen van de lunch, hulp bij het opbouwen en mensen die zondags na afloop willen helpen opruimen. Aanmelden kan via festivalkerk@gmail.com

Informatie, helpen of vragen?

E-mail: festivalkerk@gmail.com
Facebook: facebook.com/Festivalkerk
Website: www.festivalkerk.nl